نام مشهد که بر زبانت میآید، دلت به آسمان پر میکشد و زائر حرم آقا میشود. قطعهای از بهشت در خراسان است که همیشه ملجأ و پناه دلدادگان و عاشقان بوده و آرامش و قرار را در آن جستوجو کردهاند. همه مردم ایران عزیز باور دارند که امام مهربانیها، میزبانی است مهربان برای آنها که زائر او میشوند و از هر کجای این کره خاکی به زیارت میآیند.
لحظه دیدن گنبد طلا، شنیدن صدای زنگ ساعت حرم و نقارهخانه، نوشیدن آب از سقاخانه اسماعیل طلا و … چه صفایی، چه حال خوشی، شاید این حال خوش برای برخی سالی یکبار، برای برخی هرچند سال یکبار و برای برخی هم سالی چند بار رخ بدهد، اما هستند افرادی که سالهای سال و حتی تا آخر عمر این لحظه و حال ناب شامل حالشان نمیشد و در فراق این لحظه آرام و قرار ندارند.
شرایط کرونایی موجب افزایش روزافزون هزینههای سفر زیارتی شده است و خیل عظیمی از مشتاقان زیارت امام رئوف که درگذشته هرچند سال یکبار این توفیق نصیب حالشان میشد حسرت دیدار حرم نورانی امام هشتم برایشان طولانیتر شود. در همین راستا چندی قبل مرکز توسعه زیارت بهعنوان یکی دیگر از مراکز تابعه بنیاد آلاء با مدیریت «حجتالاسلام سید رسول نریمانی» افتتاح شد.
در این شماره از خبرنامه بنیاد آلاء به سراغ او رفتیم تا از چگونگی و اهداف شکلگیری این مرکز بیشتر بدانیم. نریمانی فعالیت خود را در عرصههای فرهنگی با مسئولیت فرهنگی حوزه علمیه «دارالحکومه» آغاز کرده و سوابقی همچون همکاری با مجموعه «عاشورائیان»، معاونت فرهنگی دانشگاه فولادشهر، مسئولیت بانک اطلاعرسانی حوزه علمیه اصفهان، مدیریت فرهنگی گروه صنعتی انتخاب و همچنین مسئولیت تکریم زائر و رسیدگی به امور اقتصادی و موقوفات حرم حضرت زینب؟سها؟را در کارنامه کاری خود دارد.
ایده شکلگیری مرکز زیارت چگونه شکل گرفت؟
توسعه فضای زیارت و تسهیل در امر زیارت بهویژه برای افرادی که توان مالی برای سفر به شهر مقدس مشهد و تشرف به حرم امام رضا (علیه السلام) را ندارند، ترویج امر زیارت در بین مردم و گسترش فرهنگی زیارت بهعنوان یک فعالیت تربیتی معرفتی برای آحاد جامعه همواره از دغدغههای اعضاء هیاتمدیره بنیاد آلاء بوده است بر همین اساس مرکز توسعه زیارت از ابتدای آذرماه سال ۱۴۰۰ و با حضور حجتالاسلاموالمسلمین دیانی مدیرعامل بنیاد و جمعی از معاونان و مدیران مراکز تابعه بنیاد فعالیت خود را آغاز کرد.
اهداف و برنامههای این مرکز را تشریح کنید؟
هدف اصلی مرکز توسعه زیارت، ایجاد فضای زیارت هم در داخل کشور (زیارت امام رضا (علیه السلام)) و هم در خارج کشور (زیارت عتبات عالیات) است. برنامه مرکز در این حوزه، تسهیلگری امر زیارت است و تلاش میکنیم با هماهنگی با دیگر مراکز و سازمانهای فعال در این حوزه، نسبت به تسهیلگری و همافزایی فعالیتها و ایجاد فضای مناسب برای آحاد جامعه بهویژه افرادی که از لحاظ مالی ضعیف و توان تشرف ندارند تلاش کنیم.همچنین برای این مرکز، سه مأموریت «تسهیلگری در حوزه زیارت عتبات عالیات (اعطای وام)»، «تشکیل مجمع مردمی فعالان اربعین» و «برپایی موکب خدمت به زائرین امام حسین (علیه السلام) در پیادهروی اربعین» نیز تعریف شده است.
شعار بنیاد «آلاء» پرداختن به امور خیر اولویتدار بر زمینمانده است. این شعار چگونه در مرکز زیارت تجلی پیدا میکند؟
بر اساس آنچه از روایات اهلبیت (علیهم السلام) موجود است زیارت اهلبیت ؟عهم؟ همواره مورد تاکید بوده است و همچنین تاریخ نشان داده است که بخشی از فعالیتهای حوزه وقف و امور خیریه در راستای تسهیل در امر زیارت اهلبیت ؟عهم؟ انجام شده است که هر دو این موضوعات نشاندهنده ضرورت و اهمیت امر زیارت است.
از طرف دیگر امروزه و باتوجهبه فضای موجود اقتصادی جامعه، مشکل کرونا و افزایش هزینههای سفر زیارتی سبب شده است که محبین اهلبیت؟عهم؟ توفیق کمتری نسبت به این امر مؤثر و مهم داشته باشند.لذا مرکز توسعه زیارت با تسهیلگری در این حوزه میکوشد ضمن پوشش بخشی از خلأهای موجود در این امر، با همافزایی و انسجام در فعالیتهای دیگر مراکز و سازمانهای فعال، زمینه بهرهمندی بخش بیشتری از مشتاقان زیارت اهلبیت (علیهم السلام) را فراهم نماید.
امسال در راهپیمایی اربعین، ارتباط خوبی با دیگر موکبداران رقم خورد کمی در اینباره و نتایج آن توضیح دهید.
یکی از مباحث مهمی که مقام معظم رهبری حفظ الله در بحث اربعین متذکر شدند، تکمیل خدمات موکبهای عراقی و کمک به این عزیزان در پذیرایی و موکب داری است. در همین راستا موکب حضرت زینب؟سها؟از حدود ۷ سال قبل، با ارائه خدمات لباسشویی و ایجاد کارخانه تولید یخ در کنار موکبهای عراقی قرار گرفته است تا تکمیلکننده بخشی از خدمات این موکبها باشد.
امسال برای نخستینبار تلاش شد تا علاوه بر ارائه خدمات در کانکسهای موکب ارتباطات خوبی با موکب داران عراقی و تکریم این عزیزان صورت بگیرد که در این دیدارها ضمن تقدیر و تشکر از خدمات آنها از طرف حرم حضرت زینب؟سها؟هدایایی بهرسم یادبود تقدیم و زمینه ارتباط مستمر با آنها فراهم شد، همچنین از این عزیزان دعوت شد تا میهمان آستان مقدس حضرت زینب؟سها؟در اصفهان باشند.
یکی از دغدغههای مدیران مراکز بنیاد آلاء ارتباط بین مراکز است. چه راهکاری برای ارتباط بین مرکز توسعه زیارت و دیگر مراکز بنیاد آلاء دارید؟
این موضوع، یکی از دغدغههای شخصی من بوده است و معتقدم مراکزی که در یک راستا در حال فعالیت هستند باید با یکدیگر ارتباط داشته و از ظرفیتهای یکدیگر بهرهمند شوند. همه آنها باید یک کار بزرگ را انجام دهند نه این که بهصورت جزیرهای که یکی از مشکلات اصلی مراکز فرهنگی هم هست فعالیتهای خود را دنبال کنند.لذا بحث ارتباط با دیگر مراکز بنیاد آلاء و بهرهمندی از خدمات آنها و ارائه خدمات مناسب متقابل، در لیست فعالیتهای اصلی پیش روی مرکز توسعه زیارت است. در همین راستا مقرر شده است تا فعالیتهای زیارتی و اردویی بنیاد، در مرکز توسعه زیارت متمرکز شده و مراکز تابعه بنیاد نیز از همین مسیر، برنامههای زیارت و اردویی خود را دنبال کنند.
دیدگاهتان را بنویسید