×
×

در نخستین جلسه کارگاه چابک‌سازی مطرح شد
چابک‌سازی: راهکاری نوین برای بهبود عملکرد مؤسسات خیریه

  • کد نوشته: 10459
  • 1403/11/03
  • 69 بازدید
  • ۰
  • نخستین جلسه کارگاه آموزشی «چابک‌سازی» با تدریس محسن قلی‌زاده باهمت آکادمی خیر ایران و باهدف ارتقای مهارت‌های مدیریتی و بهبود فرایندهای کاری سازمان‌های مردم‌نهاد و مؤسسات خیریه برگزار شد.

    چابک‌سازی: راهکاری نوین برای بهبود عملکرد مؤسسات خیریه
  • به گزارش روابط‌عمومی بنیاد آلاء به نقل از واحد ارتباطات و جذب مشارکت خیرماندگار، چابک‌سازی به‌عنوان یکی از مفاهیم کلیدی در مدیریت سازمانی، به توانایی سازمان‌ها برای سازگاری سریع با تغییرات محیطی، بازار، فناوری و نیازهای مشتریان اشاره دارد. این را محسن قلی‌زاده مدرس کارگاه چابک‌سازی در نخستین جلسه این کارگاه گفت.

    این کارگاه به همت آکادمی خیر ایران ویژه مدیران و کارکنان سازمان‌های مردم‌نهاد و مؤسسات خیریه روز دوشنبه یکم بهمن ماه ۱۴۰۳ در سالن جلسات خیرماندگار برگزار شد.

    قلی‌زاده، مدرس این کارگاه، با اشاره به اهمیت چابکی در سازمان‌های مردم‌نهاد، بیان کرد: سازمان‌های مردم‌نهاد برای بقا و موفقیت در دنیای امروز نیازمند انعطاف‌پذیری، هوش استراتژیک و نوآوری هستند. این کارگاه به شرکت‌کنندگان کمک می‌کند تا با استفاده از ابزارها و روش‌های چابک، فرایندهای داخلی خود را بهینه کرده و به‌سرعت با تغییرات محیطی سازگار شوند.

    وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: در دنیای امروز که تغییرات سریع و غیرقابل‌پیش‌بینی هستند، سازمان‌های مردم‌نهاد و خیریه‌ها باید بتوانند به‌سرعت خود را با شرایط جدید تطبیق دهند. چابک‌سازی تنها یک روش مدیریتی نیست، بلکه یک ضرورت استراتژیک برای بقا و رشد این سازمان‌ها محسوب می‌شود.

    قلی‌زاده یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های سازمان‌های مردم‌نهاد را مواجهه با محیط‌های پیچیده و ناپایدار عنوان کرد. بیان داشت: ما باید چگونگی استفاده از تفکر سیستمی و رویکردهای نوآورانه، را آموخته تا این چالش‌ها را به فرصت تبدیل کنند. هدف نهایی این است که سازمان‌ها نه‌تنها در شرایط دشوار دوام بیاورند، بلکه بتوانند تأثیرگذاری خود را در جامعه افزایش دهند و به مراکزی الهام‌بخش برای تغییرات مثبت تبدیل شوند.

    در این کارگاه که ویژه مدیران و کارکنان سازمان‌های مردم‌نهاد و مؤسسات خیریه طراحی شده است، مفاهیمی همچون مدیریت تغییر، بهبود فرایندها، استفاده از فناوری‌های نوین، توانمندسازی کارکنان، انعطاف‌پذیری، پاسخگویی و چابکی مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.

    علاقه‌مندان برای ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به وب‌سایت آکادمی خیر ایران مراجعه کنند.

    اخبار مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *